TUDTA?

A csontritkulás Európában az 50 év feletti lakosság körében 3-ból 1 embert* érinthet, de csak kevesebb, mint 10%-uk kap megfelelő kezelést, pedig világviszonylatban - az 50 év feletti nők esetében - a csípőtáji törés ugyanannyi életet kockáztathat, mint a mellrák?**

CONTRITKULÁS - MINT "NÉMA KÓR"
A DIAGNÓZISTÓL A MEGFELELÓ KEZELÉSIG - BETEGÚT LÉPÉSRÓL LÉPÉSRE

5 részes videó sorozatunkból Endrei Judittal közösen megtudhatja, milyen lépések vezetnek ahhoz, hogy felmérjék Önnél a csontritkulás kockázatát, kivizsgálják és amennyiben szükséges, megfelelő kezelést kapjon annak érdekében, hogy elkerülje a további kockázatot, szövődményeket.

1. LEHET, HOGY NEKEM IS CSONTRITKULÁSOM VAN?

Videósorozatunk 1. részében megtudhatja, miért döntött Endrei Judit úgy, hogy kivizsgáltatja magát és utánajár, érintett lehet-e a csontritkulás kapcsán.

2. KOCKÁZATFELMÉRÉS A HÁZIORVOSNÁL

A betegút a háziorvosnál kezdődik. Nézze meg Ön is Endrei Judittal, mik lehetnek a figyelem felkeltő jelek, melyek az első lépések a csontritkulás kivizsgálásában.

3. KIVIZSGÁLÁS A SZAKORVOSNÁL

A házirovost követően a szakorvos segít a további lépéseket megtenni. Endrei Judittal röviden áttekintjük a szükséges vizsgálatokat, teendőket.

4. CSONTSŰRŰSÉGMÉRÉS DEXA VIZSGÁLATTAL

Csontsűrűség mérés, a biztos diagnózis érdekben. Rövid, egyszerű és fájdalom mentes - Endrei Judittal közösen néhány percben Ön is megnézheti, mivel jár a vizsgálat.

5. EREDMÉNYEK KIÉRTÉKELÉS, DIAGNÓZIS, KEZELÉS

Videósorozatunk befejező részében Endrei Judit a vizgálatokat követően visszatér a szakorvoshoz, hogy megtudja mit mutatnak az eredményei és mi a további teendője.

Kedves Látogató!

Ön, vagy hozzátartozója csontritkulásban (oszteoporózis) szenved, vagy csontritkulása miatt kezelés alatt áll?

Kérjük olvassa el figyelmesen, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben mire érdemes figyelnie annak érdekében, hogy megőrizze csontjai egészségét és elkerülje a csonttörést – amely most fokozott kockázatnak tehetné ki Önt, vagy hozzátartozóját.

Ebben az IOF (International Osteoporosis Foundation – Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány) ajánlása nyújthat Önnek hiteles segítséget.

Alábbiakban ezen ajánlás magyar nyelvű összefoglalójának kivonatát olvashatja*:

Az IOF (International Osteoporosis Foundation – Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány) nevében szeretnénk kifejezni abbéli reményünket, hogy a COVID-19 járvány terjedése ellenére Ön és családja biztonságban van és jó egészségnek örvend. Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy az idősebb felnőttek és bizonyos krónikus betegségekkel (például cukorbetegséggel, tüdő-, szív- vagy vesebetegséggel) küzdő embereknél magasabb a kockázata a COVID-19 betegség súlyosabb komplikációinak.

Javasoljuk, hogy fokozottan ügyeljen személyes biztonságára és tartsa be az Ön országában érvényes, az egészségügyi hatóságok által javasolt szükséges óvintézkedéseket.

Az Egészségügyi Világszervezet weblapja fontos információkat nyújthat Önnek, személyes védekezésről, utazási tanácsok ügyében, illetve egyéb útmutatásokat is nyújthat Önnek az alábbi linken:
WHO Coronavirus disease (COVID-19) Outbreak

otthoni környezete akadálymentes legyen!
személyes találkozó helyett keresse telefonon orvosát!
ne hagyja abba az oszteoporózis kezelést!

Egyúttal szeretnénk megnyugtatni az oszteoporózisban szenvedő betegeket, azokat akik oszteoporózis kezelésére szolgáló készítményeket használnak, hogy az oszteoporózis nem növeli a koronavírus fertőzés kockázatát vagy a súlyos szövődmények kialakulását.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az esetleges törések elkerülése most még kritikusabb mindenki számára, aki oszteoporózisban (csontritkulásban) szenved!

Az egészségügyi rendszerek túlterheltek, általános ajánlások is megerősítik mennyire fontos, hogy a lakosság lehetőség szerint kerülje el a kórházi tartózkodást, az orvosi rendelők felkeresését – amennyiben az nem feltétlenül szükséges.

  • Mivel az elesések megelőzése alapvető fontosságú: győződjön meg arról, hogy otthoni környezete akadálymentes.
  • Ne hagyjon abba semmilyen Önnek korábban rendelt oszteoporózis kezelést és ha bármilyen aggálya merül fel, konzultáljon orvosával.
  • Ha az egészségügyi, vagy kormányzati kommunikáció szerint Önnek tanácsos otthon maradni, vagy aggódik az orvosával való személyes találkozó és egy esetleges kórházban való megjelenés miatt, vagy ha Önnek receptre lenne szüksége, próbáljon orvosával a személyes helyett inkább telefonos találkozót egyeztetni.
  • Tartsa folyamatosan a kapcsolatot családjával és barátaival telefonon vagy e-mailben - a fizikai elszigeteltségnek nem kell egyúttal társadalmi elszigeteltségnek lennie!
  • Ne habozzon, kérjen segítséget, amennyiben erre szüksége van, például a bevásárláshoz, a receptjei kiváltásához vagy egyéb ügyintézéshez.

Ha az Ön időpontja törlésre került és orvosa nem írta fel Önnek az oszteoporózis kezelésére alkalmazott injekciót, infúziót vagy egyéb készítményt, vagy ebben az időben nem volt megfelelő egészségi állapotban a gyógyszeres kezeléshez, akkor az átmenetileg kimaradt gyógyszer nem lesz hosszútávú hatással csontjai egészségére.

Feltétlenül vegye fel a kapcsolatot orvosával és a lehető leghamarabb ütemezze át elmaradt időpontját, hogy a korábbi kezelésének előnyei továbbra is fennmaradjanak.
Ha átmenetileg nem érzi jól magát és emiatt kezelést vagy egy-egy dózis beszedését kihagyta, ne felejtse el folytatni a szokásos adagot, amint ismét jobban érzi magát.

Az Ön országára vonatkozó információkat a helyi oszteoporózis társaság (lásd az IOF tagtársaságainak listáját) nyújthatja, ideértve a National Osteoporosis Foundation (USA), a Royal Osteoporosis Society (UK) és az Irish Osteoporosis Society. (Magyarországon – MOOT; Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság).

"Maradjon biztonságban és törésmentesen, kövesse a legfőbb útmutatásokat, amelyek segítenek megvédeni az idősebb korosztályt és azokat, akik sebezhetőbbek a globális vírus hatásaival szemben."

*https://www.osteoporosis.foundation/facts-statistics/key-statistic-for-europe
**https://www.iofbonehealth.org/facts-statistics#category-14
***A forrás angol nyelven elérhetó: https://www.iofbonehealth.org
Cikk megnevezése: COVID-19 and osteoporosis
közzétéve:2022-04-14
Utolsó megtekintés dátuma: 2022-04-14

A weboldalon feltüntetett szakmai tartalom az https://www.iofbonehealth.org/ (IOF weboldal)
COVID-19 and osteoporosis (közzétéve: 2020-03-25) cikke alapján kivonatolt,
A Tovább Ne Törj Országos Kockázatfelmérő Program számára
az Amgen Kft. által jóváhagyott tartalmat közöl.
Az ajánlás kivonatába a hatóanyagspecifikus tartalmak nem kerültek átemelésre.

Minden továbbiért az oldal tulajdonosa felel.

tovabbnetorj
tovabbnetorj
tovabbnetorj